Een gezond eetpatroon met zelfgemaakte babyhapjes

De belangrijkste fase in de gezondheid van een mensenleven

Genieten

Je hebt een kleine baby en wat geniet je hiervan! De eerste lach, de eerste geluidjes, de eerste keer omrollen, allemaal bijzondere momenten. Nu komt er weer een leuke nieuwe fase bij, de eerste hapjes! Zelf vind je het belangrijk om gezond te eten en gezond te leven. Wat zou het fijn zijn als jouw baby goed leert eten zodat jullie samen genieten van heel veel leuke eet-momenten!

Druk

Maar naast dat genieten is het ook flink aanpoten, wat een drukte en wat moet je veel plannen om alles goed voor elkaar te krijgen. Misschien heb je nog gebroken nachten, wat ook niet bijdraagt aan je energielevel. Motivatie heb je dus wel, maar de tijd en de energie werken niet altijd mee.

Gezond

Alle onderzoeken over gezond eten zijn het erover eens, groenten en fruit zijn goed voor je! Daarom is het ook erg belangrijk dat je kleintje juist deze producten goed leert eten.

Deze cursus heeft daarom veel aandacht voor het leren eten van groenten en fruit door middel van smaakvolle zelfgemaakte groente – en fruithapjes. Het eetpatroon wat een kindje in de eerste twee jaar van zijn leven aangeleerd krijgt houdt hij vaak later in zijn leven ook vast. De babyfase is de belangrijkste fase voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon! Vanaf 6 maanden is er in deze cursus ook veel aandacht voor andere gezonde producten.

Baby’s die zelfgemaakte babyhapjes hebben gehad, eten méér groenten en fruit als ze ouder zijn dan kinderen die kant en klare babyvoeding hebben gehad en hebben een gezonder eetpatroon.

 

Mijn missie is om baby’s een gezonde start te geven. Ik ben ervan overtuigd dat je goed voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Mama Roos

Lesinhoud

Fase 1 – 4-6 maanden

Waarom zelf maken?

Een goed eetpatroon start nu

Hoe?

Voorbereiden en bereiden

Inspiratie!

Hoe ga je verder na fase 1?

Fase 2 – 6-12 maanden

Freestylen met het principe

Het geleerde toepassen in fase 2

Psychologie van het leren eten

Leren eten is zo veel meer dan oefenen met smaak

Recepten

100+ gezonde en lekkere recepten voor baby’s vanaf 6 maanden

Van gepureerd naar stukjes

Je baby gaat echt met jullie mee eten

Bonus 1

Hoe zorg je ervoor dat je peuter goed blijft eten?

Bonus 2

Voeding tijdens de zwangerschap

LEKKER LEREN ETEN. Start vanaf 4 maanden

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

Ik ben helemaal enthousiast over de cursus van Roos! Bij mijn eerste dochter maakte ik ook de babyhapjes al zelf, maar op deze manier is het veel makkelijker om te variëren en dus veel verschillende smaken aan te bieden. Het scheelt je ook heel veel tijd!

Jeske Vermeulen en Suus

Roos – MAMA ROOS

Ik ben mama van Veere (3) en Sterre (1). Ik ben heel véél met eten en gezondheid bezig. Toen Veere haar eerste hapjes mocht gaan eten ben ik me helemaal gaan verdiepen in babyvoeding zodat ik haar een zo goed mogelijke start zou kunnen geven. Dat is gelukt! Ze is een goede eter, lust alles en is (meestal) heel gezellig aan tafel. Sterre eet ook al  met de pot mee en is een echte lekkerbek. Ik geniet er enorm van om mijn dochters dit te kunnen geven en leren.

In de zomer van 2018 deed ik mee aan het programma ‘De nieuwe lekkerbek’ van Omroep Max, ik kreeg hele positieve reacties op mijn babyhapjes dus ik mocht naar de finale! Ook topkoks zoals Alain Caron en Robert Kranenborg kunnen de pure smaken van mijn babyhapjes dus waarderen :-D.

Daarnaast ben ik Food Innovator en ben ik docent op de Has hogeschool bij Food Innovation. Ik heb een achtergrond in Food Design en gezondheidspsychologie.

Ik geloof dat een gezonde lifestyle enorm bijdraagt aan geluk. Daarom is het mijn passie om baby’s een geweldige start te geven zodat ze daar hun hele leven profijt van hebben!

 

Dankzij de recepten en het schema van Mama Roos wist ik precies wat ik ons zoontje kon gaan geven vanaf 4 maanden. Ook groentesoorten die wij zelf amper eten zoals pastinaak. De recepten zijn heel gemakkelijk en heb je zo gemaakt. Daarna kan het leukste stuk beginnen; alles samen proeven en ontdekken!

Michiel van der Velden en Loek

Het systeem met ingevroren hapjes werkt super handig! Helaas was Tessa in het begin wat minder enthousiast over vaste voeding dan ik… Maar we hebben het volgehouden, elke dag een heel klein beetje proberen. En dat heeft gewerkt! Tessa is inmiddels 1 jaar en ze eet nu werkelijk alles wat we haar voorschotelen.

Floor Binkhorst en Tessa

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik kan totaal niet koken, kan ik dan wel babyhapjes maken?

 

Ja, je hoeft zeker niet goed te kunnen koken. Voor het maken van babyhapjes heb je weinig vaardigheden nodig. Je moet wel groenten kunnen koken 😉

 

 

Welke keukenapparatuur heb ik nodig om de babyhapjes te kunnen maken?

Je hebt minstens 1 kookpan nodig. Hoe meer pannen je hebt, hoe sneller je alles voorbereid hebt. Idealiter heb je 5 kookpannen. Heb je er minder, dan moet je het gewoon in kleinere stappen maken.

Je hebt ijsblokvormpjes nodig. Bij de AH verkopen ze hele fijne vormen met een dekseltje erbij. Dit is het meest hygiënisch. Maar ook met andere ijsblokvormpjes kun je aan de slag. Het is wel handig als je meerdere vormen hebt. Ik adviseer je om er minstens 4 aan te schaffen.

Je hebt iets nodig om te pureren, dit hoeft zeker geen speciale ‘babycook’ te zijn, een keukenmachine of staafmixer werkt net zo handig.

Je hebt diepvriesbakjes of diepvrieszakjes nodig om de groenteblokjes in op te kunnen slaan.

Je hebt een vriezer nodig. Ik heb zelf één la van de vriezer in gebruik voor de hapjes, dat is meer dan genoeg.

 

Aan welke tools moet ik denken die ik krijg bij de cursus?

–  Per les een duidelijke uitleg en informatie over het thema door middel van filmpjes
–  Boodschappenlijst groentehapjes
–  Boodschappenlijst fruithapjes
–  Digitaal receptenboek met uitleg en alle recepten voor eerste 2 maanden
–  Filmpjes met uitleg aanpak
–  Dagschema- wat geef je je baby elke dag  voor eerste 2 maanden
–  Allergie informatie
–  Checklist start
–  100+ recepten voor fase 2
–   Recepten voor broodbeleg en tussendoortjes voor fase 2

 

Mijn baby is al ouder dan 4 maanden, heb ik dan nog iets aan de cursus?

Ja, je kunt er ook voor kiezen om later te beginnen het het geven van hapjes. Als je tussen de 4 en de 5,5 maand begint dan kun je deze cursus goed gebruiken. Als je baby al 6 maanden is geweest dan is vooral de tweede fase interessant voor je. Omdat je levenslang toegang krijgt kun je deze cursus ook bij een volgend kindje weer gebruiken. 

Hoe lang krijg ik toegang tot deze cursus?

Je krijgt voor altijd toegang tot dit programma. Mocht je nog een kindje krijgen, dan kun je alle vaardigheden en lessen weer inzetten voor je baby.

Kost het me veel tijd om de cursus te volgen?

Zeker niet, het levert je juist tijd op. Doordat je alle babyhapjes voorbereidt kost het op het moment dat je de hapjes gaat geven maar weinig tijd. Bovendien is de cursus online, dit houdt in dat je het kunt doen op het moment dat het jou uitkomt. Als je baby even ligt te slapen bijvoorbeeld. Je hoeft de cursus niet in één keer te volgen, maar je doet het beetje bij beetje op een moment waarop jij tijd hebt.

Wijkt jouw aanpak af van wat het consultatie aanbeveelt?

Nee, mijn ervaring is alleen dat het consultatiebureau wel adviezen geeft, maar hier geen praktische invulling voor heeft. Deze cursus houdt zich wel aan de adviezen van het voedingscentrum en het consultatie bureau, maar maakt het toegankelijk en praktisch toepasbaar.