
Invriezen = goed voorbereiden
Bij deze HET super makkelijke systeem om altijd zelf gemaakte, lekkere en gezonde hapjes voor je kleintje te kunnen maken.
Je maakt groentepuree en vriest het in. Wanneer je kleintje wil eten ontdooi je een lekkere smaakcombinatie en verwarm je het.
Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je geen stress hebt als je kindje honger heeft. Het is altijd vers, zelf gemaakt en er zijn honderden smaakcombinaties mogelijk!
Stap 1: Maak een voorraad ingevroren groentepureeblokjes door groenten te stomen en in te vriezen.
Maak de groente schoon en snijd de groente in kleine stukjes. Neem een pan, zet water op en doe een stoommandje in de pan. Stoom de groenten gaar (de tijd is afhankelijk van de groentesoort. Prik in de groente om te controleren of hij gaar is. Als het zacht is, is de groente gaar). Als je geen stoommandje hebt kun je ook koken, stomen is echter beter voor het vitaminebehoud.
Stap 2: Pureer de groenten en vries ze in.
Neem een keukenmachine en doe de gaar gestoomde groenten met een scheutje kookvocht hierin, doe er een scheutje olijfolie bij. Pureer de groenten. Als je het niet gepureerd krijgt kun je er wat extra kookvocht of water bij doen.
Neem een ijsblokjesvorm en doe de groentepuree in de vorm. Zet de vorm in de vriezer. Als de blokjes ingevroren zijn kun je ze uit de vorm halen en ergens anders in doen zodat je je vorm weer vrij hebt voor andere groentepuree. Vergeet niet de bakjes waar je de groenten in bewaart te labelen zodat je weet wat in welk bakje zit.
Gezonde, lekkere en geschikte groenten
4 maanden: zoete aardappel, wortel, aardappel, bloemkool, broccoli, courgette, sperzieboon, sugarsnaps, asperge, pastinaak, paprika, biet, spinazie, knolselderij
6 maanden: mais, tomaat, bonen (linzen, bruine bonen, kapucijners), doperwt
8 maanden: champignon, prei, ui
Je kunt ditzelfde principe ook met kip, vis, borstvoeding, pasta, rijst, couscous of quinoa doen.
Leidraad: Vanaf 4 maanden = helemaal glad. Vanaf 6 maanden = iets grover. Vanaf 8 maanden = er mogen zachte en kleine stukjes in blijven. Vanaf 10 maanden = Kleine stukjes.
Eventueel stap 3: Maak een babybouillon voor culinaire fijnproevertjes
Benodigdheden:
Kip 2 kippenpoten
Winterwortel 1 stuk
Bleekselderij 1 stuk
Peterselie 2 takjes
Bereiden:
Neem een pan met 1 liter water. Snijd de groenten in stukjes. Doe alle ingrediënten in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat 45 minuten koken. Schep het eiwit van de bouillon af en giet hem door een zeef. Als hij is afgekoeld kun je hem net zoals de groentepuree in een ijsblokjesvorm invriezen. Deze bouillon geeft je hapjes net wat meer smaak. Het kan de hapjes ook heel waterig maken. Het is dus handig om de ijsblokjesvorm maar voor de helft te vullen, zodat je kleine blokjes bouillon hebt.
Stap 4: Groentehapje maken
Haal de blokjes groentepuree uit de vriezer en laat ontdooien. Laat rustig ontdooien in de koelkast en warm op in een pan, ontdooi en verwarm in de magnetron of au bain-marie.
Eén ijsblokje is gemiddeld 10 gram groenten.
Leidraad
Vanaf 4 maanden = 1 blokje per keer
Vanaf 6 maanden = 3-6 blokjes per keer
Vanaf 8 maanden = 6-10 blokjes per keer
Vanaf 10 maanden = 8-12 blokjes per keer
In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je babyhapjes maakt
In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je het hapje maakt als je het eerst hebt ingevroren
Hallo wereld.
Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder het, start dan met schrijven!