Meer smaak, meer structuur en meer afwiseling

Receptinspiratie

Als je kindje 10 maanden of ouder is dan kan je het principe van de bevroren blokjes nog prima gebruiken. De recepten die je hier vindt zijn dus gebaseerd op de blokjes zoals je geleerd hebt om ze te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om je baby al steeds meer met jullie mee te laten eten. Vanaf 10 maanden adviseer ik je om je baby nog een babyhapje te geven rond 17.00 uur en daarna je baby een beetje met jullie avondeten mee te laten eten. De vulling en voedingsstoffen heeft je baby dan al via het hapje gehad, maar hij leert wel jullie smaken en structuren kennen en bovendien wil je baby niks liever dan met jullie meedoen. Let er wel op dat je dan zonder zout en pittige specerijen kookt. 

Smaken en structuren

De babyhapjes waar je blokjes van maakt mogen veel structuur bevatten. Probeer structuren uit om er achter te komen waar jou baby aan toe is.

Je kunt met een vork de hapjes prakken om alles grover te houden, ook kun je ervoor kiezen om telkens 1 ingrediënten te snijden of ‘heel’ te laten. Je laat dan bijvoorbeeld macaroni of rijst heel en roert het daarna door het geprakte hapje heen.  

Vanaf 10 maanden is het belangrijk dat je baby ook stukjes voeding eet. Geef dus bijvoorbeeld fruit in stukjes en geef ook eens zacht gekookte groenten of pasta in de hand.

Hoeveelheid

In de recepten wordt elke keer van 30-40 of 50 gram uit gegaan (3, 4 of 5 blokjes). Ik zou de verhoudingen ongeveer aanhouden, maar je kunt de hoeveel gerust vermenigvuldigen om op een goede hoeveelheid voor je kindje uit te komen. Als je baby bijvoorbeeld ongeveer 100 gram voeding eet, doe je een recept van 5 blokjes dus keer twee. 

De hoeveelheid is voor elke baby anders en ook anders voor een baby van 8 maanden dan voor een baby van 12 maanden.

Hoe lees je de recepten?

Je begint in het midden te lezen, daar zie je het hoofdingredient staan.
Je volgt één van de routes naar de buitenkant toe om te zien wat een lekkere smaakcombinatie is. Je ziet telkens het aantal blokjes wat een heerlijke smaakcombinatie geeft. Doe de hoeveelheden gerust x2, x3 of x4 om op een goede hoeveelheid uit te komen.  In de legenda kun je opzoeken wat de precieze smaken zijn. Smakelijk!